سمپوزیوم تازههای استئوپروز ۱۳۹۳
این سمینار به همت مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه، با حضور دکتر باقر لاریجانی رئیس پژهشگاه علوم غدد و متابولیسم و اساتید به نام حوزه علوم غدد صبح امروز پنج شنبه۲۷ آذرماه سال جاری به بررسی یافته های اخیر محققان برای پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان پرداخت. دکتر باقر لاریجانی EMRI رئیس پژهشگاه علوم غدد و متابولیسم برگزاری این سمینار را با هدف ایجاد فضای مناسب برای بحث و تبادل نظر در مورد بیماری خاموش پوکی استخوان و انتقال تجربهها میان متخصصان علوم غدد حائز اهمیت دانست و گفت: در سال های اخیر میزان ابتلا به استئوپروز در جهان و ایران افزایش چشمگیری داشته که پیش بینی می شود در سالهای آینده نیز با رشد فزاینده این بیماری به عنوان یک خط قرمز در کشور محسوب شود.
دکتر لاریجانی با بیان این مطلب که پوکی استخوان بیماری است که در آن کمیت و کیفیت استخوان ها کاهش می یابد و فرآیندی است که با افزایش خطر شکستگی و یا حتی مرگ همراه است و با توجه به افزایش جمعیت مسن در کشور استئوپروز یکی از معضلات سیستم بهداشتی درمانی کشور در آینده خواهد شد، اظهار کرد: پوکی استخوان یک بیماری خاموش و یک مشکل جهانی می باشد چرا که در بیشتر افراد با شکستگی تشخیص داده می شود و سالانه حدود ۱.۶ میلیون شکستگی لگن در سرتاسر جهان اتفاق می افتد که با آمار انتظار می رود تا سال ۲۰۵۰ این تعداد به ۴.۵ الی ۶.۳ میلیون نفر افزایش یابد. رئیس پژهشگاه علوم غدد و متابولیسم، استئوپروز را یکی از شایعترین بیماریهای اسکلتی معرفی کرد و افزود: بیماری استئوپروز در یک طیف سنی افزایش و سپس تا حدودی ثابت باقی میماند ولی به تدریج با افزایش سن تشدید میشود و این در حالی ست که ۲۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال و ۴۰ درصد زنان مبتلا به پوکی استخوان هستند و مهمترین خطری که آنها را تهدید میکند بروز شکستگیهای استخوانهای لگن است که به نظر میرسد این میزان تا چند سال دیگر سه برابر افزایش یابد. دکتر لاریجانی ادامه داد: میزان مرگ و میر ناشی از پوکی استخوان ۲۵ درصد است و ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پوکی استخوان به مشکلات حاد در زندگی روزمره خود دچار میشوند. همچنین شیوع این بیماری حتی از سرطان پستان و سرطان پروستات نیز بیشتر است. وی به مطالعات اخیر IMOS اشاره کرد و گفت: حدود ۸۰ درصد جعیت ایران کمبود ویتامین D دارند و مطالعات انجام شده در گروه سنی ۱۱ تا ۱۸ سال نشان می دهد که ۷۰ درصد از فقر ویتامین D رنج می برند و این میزان برخلاف فرضیات این مطالعات در زندگی شهری و زندگی روستایی تفاوت چندانی ندارد. رفع کمبود ویتامین D در مدارس از اهمیت زیادی برخوردار است، هر چند در سالهای گذشته بحثهای آموزشی در زمینه رفع کمبود ویتامین D و کلسیم بیشتر شده است، اما متأسفانه در این زمینه اقدامات عملی موفقی انجام نشده است. به طوری که در حال حاضر ۸۰ درصد جمعیت کشور به کمبود ویتامین D و کلسیم مبتلا هستند.
به گفته دکتر لاریجانی ، بیماری پوکی استخوان ۳۰ هزار سال از عمر مفید انسان را از بین میرود، بنابراین در سن ۲۰ تا ۳۹ سال که بیشترین حد توده استخوانی شکل میگیرد با افزایش فعالیت ورزشی، مصرف کافی ویتامین D و کلسیم و همچنین تغذیه مناسب می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. دکتر باقر لاریجانی، در پایان در خصوص روش های درمانی این بیماری خاطر نشان کرد: از آنجا که هدف اصلی از درمان در استئوپروز پیشگیری از شکستگی و کاهش بروز آن،تثبیت افزایش تراکم استخوان،تخفیف عوارض همراه با شکستگی و بهبود عملکرد جسمانی بیمار است، درمان شامل روش های غیر دارویی و دارویی است که به طور مفصل در این سمینار مورد بحث قرار خواهد گرفت و البته وجود کلینیک هایی تخصصی و فوق تخصصی پوکی استخوان نیز در پیشگیری و درمان این بیماری موثر هستند.
توضیح اینکه؛ در این سمینار موضوعات کلیات و اپیدمیولوژی پوکی استخوان، کیفیت استخوان و شکستگی های استئوپروتیک، سنجش ترکم استخوان، پوکی استخوان ناشی از مصرف گلوکوکورتیکویید ها، داروهای تایید شده در درمان پوکی استخوان، نحوه درمان bisphosphonates ، داروهای آنابولیک در درمان پوکی استخوان، ویتامین D و سلامت استخوان، پوکی استخوان و داروهای مکمل، مداومت در درمان پوکی استخوان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.